Hvem taber håret?

Man er født til at blive skaldet!

Det lyder mærkeligt, men det er rigtigt. Fra fødslen er det bestemt, hvem der senere vil blive skaldet, og hvor på hovedet håret først og sidst vil forsvinde.
Det hele bestemmes af vores gener, de arveegenskaber vi får fra vores mor og far, og på trods af den megen tale om genmanipulation kan vi endnu ikke ændre på disse gener.
Hårtab foregår gennem hele livet.
Hver dag taber vi ca. 100 hår, det er helt naturligt, og har egentlig ikke noget med "hårtab" at gøre, for håret bliver erstattet af et nyt hår i løbet af tre måneder. Kun hvis håret ikke bliver erstattet af et nyt hår, kan man tale om, at man er ved at blive tyndhåret/skaldet.

Hårets cyklus

Et hår vokser op fra hårløget, der ligger 3-4 mm under huden, og håret vokser ca. en cm om måneden. Et hårløg bliver ved med at producere hår i 2 til 6 år, så holder det en hvilepause, og hårstrået falder af. Det er det der sker med 100 hår om dagen fra vores hår på hovedet. Heldigvis begynder hårløget igen at danne et nyt hår efter tre måneder, som vokser op som erstatning for det tabte. Man taler om en "hårcyklus", det at hårløget har en vækstperiode og en hvileperiode. Der er lidt forskel på hvor hurtigt håret vokser i vækstperioden, og hvor mange gange et hårløg kan producere nye hår.

Genetisk bestemt

I de enkelte hårløg er det fra fødslen bestemt, hvor hurtigt og hvor længe håret skal produceres, og hvor mange gange hårløget skal have vækst og hvilepauser.

Under hormonel påvirkning

Det er dog ikke generne alene, som bestemmer, vores hormoner har også noget at skulle have sagt. Hvis man ikke producerer så meget mandligt kønshormon (det gør kvinder ikke), så kommer arven fra generne ikke til udtryk. Dvs. selv om man har arvet nogle hårløg, som hurtigt skulle holde op med at producere hår, så vil de fortsætte med at danne hår hele livet, fordi de ikke bliver udsat for så meget mandligt kønshormon (Dihydrotestosteron).

Hvor mange mister håret?

O.T Norwood foretog i 1983 en stor undersøgelse af amerikanere, som viste at ca. 15 % af alle mænd får et mindre hårtab, ca. 25 % bliver moderat skaldede og ca. 25 % bliver meget skaldede. Dvs. kun 35 % af alle mænd bevarer deres hår livet.