Kan man standse hårtab?

Nej, men der findes nu medicin, som kan forsinke og udsætte hårtabet. Der har været tusindvis af hårkurer gennem tiden. Den eneste effekt har været, at mange har spildt tid og penge på dem og er blevet endnu mere kede af det, når de opdagede, at det var fup.


Kun to præparater har givet en smule velbegrundet håb, dog uden at de kan regnes for vidundermidler!
1) Reagaine (Menoxidil) er en væske, der skal smøres i hårbunden to gange om dagen. Reagaine er håndkøbsmedicin og kan købes på apoteket.
2) Propecia (Finasteid) er en tablet, der skal tages en gang dagligt. Fenasteid forhindrer nedbrydning af det mandlige kønshormon testoron til dihydrotestoron (som er det hormon der forårsager hårtab hos arveligt disponerede). Testosteron er godt for muskel- og knogleudvikling samt for potensen, hvor i mod dihydrotestoron giver bumser, forstørrelse af blærehalskirtlen (prostata) og hårtab.

Ved store undersøgelser har det vist sig at stofferne er bedst til at bremse udviklingen af hårtab (mere eller mindre effektivt hos 80 % af patienterne). Ingen af stofferne gav nyt hår i tindingerne eller fik hår på en skaldet isse til at vokse frem igen.

Reagaine virker bedst på mænd mellem 18 og 41 år. Men kun få (mindre end 10 %) af forsøgspersonerne opnåede en tydelig effekt, 30 % fik en synlig men ikke overvældende effekt.
De mænd, som kan havde glæde af Reagaine eller Propecia, skal indstille sig på, at når de senere holder op med at tage medicinen, så forsvinder håret hurtigt.
Jeg har personligt mødt mange mennesker, som har forsøgt behandling med Reagine, men har endnu ikke mødt nogen, som har haft så meget fordel af behandlingen, at de er blevet ved med at smøre sig i flere år.
Bivirkninger ved Reagine er kløe i hårbunden og enkelte patienter får for lavt blodtryk.
Propecia hæmmer den naturlige nedbrydning af det mandlige kønshormon testosteron, derfor må det ikke gives til kvinder. Hos mænd ses sjældent bivirkninger, men 2 % får impotens eller ømhed af brysterne, som forsvinder igen, når de ophøre med pillerne.
Propecia har nu være testet så længe og to faktorer gør, at jeg anbefaler alle, der overvejer hårtransplantation at begynde med pillerne.
1) Propecia ikke alene bremser hårtab, men mange mænd får tydeligvis noget af deres tabte hår tilbage igen. Derfor bruger jeg Propecia til at trække tiden, inden unge mænd skal begynde på hårtransplantation.
2) Jo tidligere man får begyndt på Propecia, desto mere hår kan man undgå at tabe! Dvs. hvis en mand der begynder at tabe håret i trediverne, hurtigt kommer i behandling med Propecia, vil han når han bliver 50 år have mere hår på hovedet, end hvis han først begyndte med Propecia da han blev 40 år.

Propecia er receptpligtigt og kan kun udskrives af læger. Det er vigtigt, man kommer til en grundig undersøgelse, og at der tages kliniske billleder af hårstatus, inden man begynder at tage Propecia. Efter et års behandling bør man gøre status og sammenligne billederne af hårtabet fra før og efter behandlingen. Hvis man ikke efter et års behandling med Propecia har fået tydelig resultat, skal man ophøre med behandlingen.